Alla inlägg av admin

5 ggr Qigong inriktad på stresshantering

Qigong kommer från Kina och det finns historiker som tror att qigong är äldre än tio tusen år. Det vi vet med säkerhet är att Den Gule Kejsarens Klassiker i Invärtes Medicin skrevs för ca 2500 år sedan och att det är det äldsta nedtecknade verket vi idag känner till om qigong.

Boken används än idag vid utbildningen i Traditionell Kinesisk Medicin och i innehållet finner man den ofta citerade frasen: ”Den visa läkaren botar sjukdomar innan de har brutit ut”.

Zhineng Qigong kom till Sverige i början på 90-talet är en välbeprövad, enkel och fantastiskt kraftfull qigongmetod. Metoden är mycket välfungerande även utanför Kina.

I denna kurs som är 8 ggr går vi igenom rörelserna steg för steg och lär oss energicentrum och begreppet Qi. Du får lära dig vad rörelsen är bra för och vilka blockeringar som öppnas upp. Energibanor i kroppen som behöver fritt flöde för att qi ska cirkulera. Inga förkunskaper behövs, vi står eller använder stol.

Det grundläggande syftet med Qigong, släppa stress och skapa fysiska vitalitet känslomässig balans och mental klarhet.

Utifrån Qigongteorin så motsvarar kroppen av tre stora energicentrum.De kallas Dantien på kinesiska.

Det nedre centra som ligger mellan navel och korsryggen står för den fysiska vitaliteten, den mellersta som ligger inne i brösthålen representerar förmågan att känna kärlek och känslomässig balans, det övre centrat som ligger i huvudet representerar mental klarhet och sinnesfrid.Vi arbetar med att väcka, fylla och balanser dessa dantien genom att trycka eller peka på de olika dantien. Punkter som fungerar som dörrar till dem.

Kursen är 5 ggr och det är Zhineng Qigong

Tisdagkvällar start 27 april

Med ett maxantal på 5 personer.

Kursavgift 1250 kr för 5 ggr Går att använda friskvårdpengar är ansluten till Wellnet och Actiway

Anmälningsavgift 250 kr till plusgiro 1023676-8 skriv namn på anmälan.

Det finns möjlighet till drop in för att prova på men detta måste bokas pga av regler med max antal

Vi kommer att vara i Andrummets lokaler på Hantverkaregatan 13 Norrtälje med möjlighet att också vara ute vid fint väder

Anmälan till livsauran@hotmail.com,

Mobil 0739109640

eller till www.bokadirekt.se

.

29 Mars 2020 Relaxdag med QiGong och MediYoga

Livsauran samarbetar denna helg med Anneli Blom kollega och MediYoga lärare.

Relaxdag med Qi-gong och MediYoga

Vill du prova på Qi-gong och MediYoga och få verktyg att hantera stressen i dagens samhälle?

Med hjälp av andning, rörelser och meditation tar vi oss in i oss själva för att få en djupare återhämtning.

Var: Lilla Brogatan 8 b Norrtälje

När: Söndagen den 29 mars kl. 10.00-14.30.

Pris: 1000 kr inkl. lunch. (800 kr vid tidig anmälan, senast 12/1).

Anmälan via mail till: livsauran@hotmail.com eller anneli.blom.spa@gmail.com

VARMT VÄLKOMMEN! Agneta Hammarberg (Qi-gong) och

Anneli Blom (MediYoga)

QIGONG HELG 1-3 November 2019

Zhineng Qigong är speciellt för dig som känner sig stressad , utmattad eller behöver ge dig själv ny livsenergi. Balansera din mental styrka, sova bättre och öka din uthållighet

Vi arbetar med att stärka upp livsenergin Qi och släppa stressen. Återhämtning på hög nivå. En helg med påfyllning och hitta glädjen i vardagen. Idag vet vi att vi behöver återhämta oss med meditation, mindfullness. Qigongen innehåller det mesta av det.

Qigong kommer från Kina och det finns historiker som tror att qigong är äldre än tio tusen år. Det vi vet med säkerhet är att Den Gule Kejsarens Klassiker i Invärtes Medicin skrevs för ca 2500 år sedan och att det är det äldsta nedtecknade verket vi idag känner till om qigong. Boken används än idag vid utbildningen i Traditionell Kinesisk Medicin och i innehållet finner man den ofta citerade frasen: ”Den visa läkaren botar sjukdomar innan de har brutit ut”.

Zhineng Qigong kom till Sverige i början på 90-talet är en välbeprövad, enkel och fantastiskt kraftfull Qigongmetod.

Metoden är mycket välfungerande även utanför Kina.

I denna kurshelg går vi igenom rörelserna steg för steg och lär oss energicentrum och begreppet Qi. Mycket praktiska övningar och personlig utveckling.

Du får lära dig vad rörelsen är bra för och vilka blockeringar som öppnas upp. Energibanor i kroppen som behöver fritt flöde för att Qi ska cirkulera. Kroppens självläkande förmåga stimuleras.

Kursen är i Norrtälje Hantverkaregatan 21 Livsauran

Kursen börjar fredag slutar söndag

Fredag kl 16.00 -21.00

Lördag kl 10.00 -16.00

Söndag kl 10.00 – 15.00

Anmälan till livsauran@hotmail.com

Anmälningsavgift 250 kr återbetalas ej.

Kursen är 17 timmar och priset är 2500 kr finns max antal som kan anmäla sig senast 25 oktober kursen går att betala med Klarna via bokadirekt.se

Organklockan

Lungorna har sin högsta energinivå kl 3-5 på morgonen. Om man har sorg, melankoli eller är stressad andas man sällan med hela lungorna, vilket gör att lungkapaciteten inte är optimal.

Tjocktarmen och ändtarmen är, föga förvånande, som mest aktiva mellan kl 5-7 på morgonen. Alltså är det helt naturligt att göra nr 2 på morgonen då den delen av tarmen har mest energi då. De känslor som ger oss problem med tjocktarmen är att man har svårt att se vad som är bra eller dåligt för en och även har svårt att släppa taget om saker som man borde släppa.

Magsäcken högsta energitid är på morgonen mellan 7 och 9. Magen står för kärlek, trygghet och överlevnad i tillvaron och om man lider brist på detta är det inte ovanligt att man ersätter det med mat. Det tål att tänkas på när man ser överviktiga personer. (Likaså anses sötsug bero på kärleksbrist, vilket egentligen gör att man ska tänka sig för innan man stoppar i sig en massa sött, särskilt om man som vi med tarmsjukdomar blir sjukare av socker! Bättre då att försöka skapa sig kärleksfulla relationer omkring sig och sluta med godis och kakor.) Ofta får man problem med magsäcken om man går runt med ouppfyllda önskningar och belöningar som uteblivit.

Mjälten är kroppens element och har sin maxenergi mellan 9 och 11 på förmiddagen. Enligt TCM är mjälten starkt kopplad till ens tankeverksamhet och om man grubblar för mycket kan man få nedsatt förmåga på mjälten. Om man har en försvagad mjälte smälter man maten sämre eftersom matsmältningens element inte fungerar, enligt TCM. Bukspottskörteln och de langerhanska öarna producerar insulin och glukagon som hjälper till med matsmältningen och har samma energitopp som mjälten.

Hjärtat är det organ som får nästa energikick mellan 11 och 13. I hjärtat finns våra känslor för våra medmänniskor, nära och kära, inklusive kärlek. Energi i hjärtat innebär kärlek och brist på kärlek kan medföra hjärtproblem.

Tunntarmen och tolvfingertarmen har sin maximala energi mellan kl 13-15.

Urinblåsan hanterar kroppens vätskereglering och det är viktigt att man dricker extra mycket just när den har sitt högsta energiflöde vid kl 15-17. Urinblåsan kopplas med känslor som att man har höga kontrollbehov, prestationsångest och problem med självtilliten.

Njurarnas energitopp är kl 17-19. Både njurar och binjurar är kopplade till känslor som rädsla och fobier.

Blodkretsomloppets energi är som högst mellan kl 19-21. Om man har problem med blodcirkulationen kan man känna sig ofokuserad vid denna tid på dygnet.

De endokrinologiska organen, som sköldkörtel, binjurar, hypofys och hypothalamus återhämtar sig mellan 21-23. Ibland läser jag att det är just mellan 22-00 som binjurarna återhämtar sig och har som mest energi. Därför ska man försöka ligga i sängen och sova senast kl 22 om man har stressat mycket, eftersom binjurarna och det endokrinologiska systemet då ofta är utmattat.

Gallan är som mest aktiv mellan kl 12 och 2 på natten. Gallan står för känslor som irritation och bitterhet. Inom kinesisk medicin innebär även gallan mod.

Leverns mest aktiva tid är mellan kl 1 och 3. Levern är kroppens reningsverk och om man utsätter sin lever för mycket gifter, eller dricker mycket alkohol, kaffe, använder tobak, äter konserver och annan mat som innehåller mycket gift, Levern anses lagra negativa känslor som ilska och frustration och om man har varit arg väldigt länge kan man i kinesisk medicin drabbas av överhettad lever, vilket kan skada levern. L